München in perioada Sarbatorilor de iarna este absolut savuros, si la propriu si la figurat! Una dintre cele mai frumoase Piete de Craciun din Europa este cu siguranta cea din piata principala a orasului, Marienplatz.
Targul de Craciun din Marienplatz se deschide in fiecare an pe 27 noiembrie si a fost de departe preferatul nostru pe durata celor 4 zile petrecute in capitala Bavariei. Ca sa va faceti o idee cam cat de mult ne-a placut, iata programul nostru in mini vacanta de 1 Decembrie:
Ziua 1: Targul de Craciun din Marienplatz (Christkindlmarkt)
Ziua 2: Allianz Arena si oprire in Marienplatz la intoarcerea spre casa
Ziua 3: Castelul Nymphenburg si… o cana de vin fiert in Marienplatz
Ziua 4: Targul de Craciun din Marienplatz & Shopping
Oferta Tarom de Craciun a venit exact cand ne zbura gandul la o vacanta de iarna pe meleaguri straine, asa ca nu am stat pe ganduri si am profitat de pretul foarte bun (100 eur/pers). Am aterizat seara, in jurul orei 22:00, asa ca am mers direct sa ne cazam. Alegerea hotelului a fost foarte inspirata. Desi nu este situat intr-o zona centrala, Gambino Hotel Cincinnati se afla chiar vis-a-vis de statia S-Bahn la 15 minute distanta de centru. Hotelul este nou, in stil industrial minimalist, curat, confortabil si foarte bine izolat fonic, astfel incat vecinatatea liniei de S-Bahn nu s-a facut deloc simtita. Langa hotel este amplasat un supermarket in care am gasit absolut orice, de la fresh-uri la fructe proaspete, dulciuri, cu o mica zona amenajata pentru micul-dejun unde puteai servi un cappuccino, un pretzel sau un sandwich cald.
Ziua 1
Ne-am trezit cu forte proaspete si chef de vin fiert si scortisoara astfel ca, dupa ce am intrat in atmosfera locului cu un mic-dejun bavarez servit la supermarket-ul din vecinatatea hotelului, am plecat spre Marienplatz. Ajunsi in piateta, am fost intampinati de o atmosfera magica si un amalgam de arome imbietoare: turta dulce, waffe, vin fiert aromat (Glühwein), castane coapte, fructe glazurate si.. nu in ultimul rand, carnati de tot felul. Trebuie sa recunosc ca am fost impresionata de calitatea produselor culinare. Tot ce am mancat a fost absolut delicios, de la carnati traditionali bavarezi (Weisswurst) din carne Bio la supe de toate felurile ce te imbiau cu aromele lor. Si, desi sunt un mare fan al restaurantelor si cafenelor, in cele 4 zile petrecute in München m-am bucurat din plin de farmecul de netagaduit al unei supe savurata in piata pe o bancuta sau al unui wurst picant si apetisant.
Dincolo de scopul mercantil al pietelor de Craciun, am apreciat faptul ca toate produsele comercializate, fie ele de decor sau culinare, aveau ca trasatura principala bunul gust si autenticiatea. Este adevarat ca in general, in ceea ce priveste suvenirurile, pretul era pe masura calitatii, dar eu cred ca poti sa te bucuri de atmosfera si farmecul Craciunului bavarez indiferent ce buget ai la dispozitie.
O initiativa foarte practica mi s-a parut faptul ca cei ce doresc sa bea ceva cald: ceai, punch sau vin fiert, trebuie sa plateasca o garantie de 3 eur/cana. Acestea sunt atat de frumos lucrate, inscriptionate cu numele pietei, incat majoritatea turistilor nu le mai returneaza, alegand sa le ia drept suvenir pentru acasa.
La lasarea serii atmosfera a devenit si mai feerica: s-au aprins toate cele 2500 de luminite din bradul impodobit in fata catedralei Marienplatz, iar in balconul acesteia a inceput unul din concertele traditionale de Craciun tinute zilnic incepand cu ora 17:30.
Prima zi, desi petrecuta in mare parte in frig, colindand stradutele si revenind din cand in cand in piata, a trecut pe nesimtite. Bucuria noastra a fost si mai mare cand, spre seara, au inceput sa cada primii fulgi de zapada.
Ziua 2
Pentru pasionatii de fotbal si nu numai, Allianz Arena se afla cu siguranta in top-ul listei de atractii din München. Am pornit de dimineata la drum, S-Bahn-ul ne-a luat, ca de obicei, din fata hotelului si ne-a lasat la statia Marienplatz , iar de acolo am luat U-Bahn de pe linia U6. Spre bucuria noastra, toate drumurile pareau sa duca la Marienplatz, aceasta fiind punctul de legatura intre retelele S- Bahn (Suburban train) si U-Bahn (Underground train) asa ca la intoarcere am facut, desigur, o noua oprire la Targul de Craciun.
De la statia de metrou Frottmaning se zareste in departare, la cca 2 km distanta, Allianz Arena, impresionanta si solemna. Programul de vizita incepe de la ora 10:00. In continuare, cred ca pozele vorbesc de la sine:
Ziua 3
Nu puteam ramane indiferenti la faptul ca Bavaria este renumita pentru castelele sale. Nymphenburg Castle este, de fapt, un palat baroc situat in partea de vest a orasului München. In zilele noastre, palatul serveste drept sediu al administratiei bavareze a Palatelor, Gradinilor si Lacurilor detinute de stat. Este cunoscut faptul ca acesta a ocupat intotdeauna primul loc in inimile familiilor regale din Bavaria. Cladirile palatului si zonele invecinate au suferit reconstructii masive si reproiectari de-a lungul anilor inca de la ridicarea sa.
Va sfatuim sa nu-l admirati doar de la distanta, ci sa luati un bilet pentru a vizita interiorul si sigur nu veti fii dezamagiti. Biletul pentru vizitarea palatului costa 6 eur. Pentru alti 4.5 eur puteti vizita Marstallmuseum (Trasuri si sanii) si Muzeul cu portelanuri, sau puteti opta pentru un bilet combinat 8.5 eur. Acestea erau preturile in decembrie, in timpul verii biletul combinat este 11.5 eur. In fostele grajduri regale din Aripa de Sud, Marstallmuseum ascunde una dintre cele mai mari colectii de trasuri si sanii din Europa. Piesa care fura privirile este caleasca, in stil Rococo, a incoronarii imparatului Carol al VII-lea, Carol Albert de Bavaria in anul 1742. Alaturi de ea stau trasurile si saniile celui ce a fost intitulat Regele Nebun, Ludwig al II-lea al Bavariei.
Cea mai fascinanta parte ni s-a parut colectia de portelanuri, considerata a fi cea mai mare din lume. Aceasta a fost realizata de cel mai renumit artizan nymphenburghez, Sammlung Bäuml.
In spatele palatului se intinde un parc cu un design minunat, indragit atat de localnici cat si de turisti. Este locul perfect pentru o plimbare de relaxare dupa-amiaza sau pentru jogging-ul de dimineata. Am lasat la urma cea mai tare priveliste: lacul din fata palatului, plin de lebede si rate salbatice.
Ziua 4
Ultima zi am rezervat-o pentru hoinarit prin magazine, infruptat din bunatatile locale si cumparat suveniruri si mici cadouri pentru Mos Nicolae si Craciun.
La cateva minute distanta de Christkindlmrkt am descoperit Kripperlmarkt: o piata dedicata nasterii lui Iisus ce dateaza din anul 1757. De la pruncul Iisus la Ingerul bunei vestiri, ieslea, animalele si darurile celor trei Magi, aceasta piata va ofera suveniruri minunate si tot ce aveti nevoie pentru a recrea propria scena a Nasterii Domnului. Piata se deschide, de asemenea, pe 27 noiembrie si tine pana pe 24 decembrie.
Ne-am intors acasa cu nasul inghetat dar cu sufletul cald, animati de spiritul Craciunului bavarez si nerabdatori sa punem in ghetute si sub brad amintirile aduse.