Schi pe Vulcanul Etna, Sicilia

by pvs
Sponsored links

Pare de necrezut, dar pe timpul iernii, cel mai faimos Vulcan de pe continent se transforma intr-un loc foarte cautat de schiori pentru conditiile excelente pe care le ofera.

Etna este cel mai inalt vulcan activ din Europa, ajungand la o inaltime de 3.340 metri. Insa chiar şi aşa, pe Etna se schiaza pe 12 kilometri de pârtii.

Pe ambii versanti gasiti partii de schi de diferite grade de dificultate, dar va atragem atentia ca partea de nord este protejata de zapada mai mult decat cea sudica.

Exista doua statiuni de schi mici pe Etna: cea mai mare și mai aglomerata, Rifugio Sapienza Nicolosi, de pe versantul sudic are o gondola, un telescaun și trei teleschiuri, iar cea de-a doua, pe care noi o consideram mai frumoasa, Piano Provenzana, de pe versantul nordic este dotata doar cu doua ascensoare și un teleschi.

In ciuda pericolului, pe coasta de sud a vulcanului, ceva mai sus de Nicolosi, se schiaza fara probleme din anul 2004. Telegondola transporta schiorii şi snowboarderii pâna la altitudinea de 2.500 metri, de unde.turiştii sunt preluati de un teleschi. Traseele au tendința de a fi foarte netede, datorită lavei depuse pe vulcan. Alte avantaje ar fi ca mulțimile tind să fie mai mici, iar la aproximativ 25 de euro pe zi, treceriile de schi costă mult mai puțin decât cele din nord.

Majoritatea partiilor sunt de nivel intermediar, exista totusi cateva trasee mai dificile, recomandate doar schiorilor şi snowboarderilor avansati. Una dintre acestea este Canalone degli Svizzeri, care coboara de la Montagnola pâna in Nicolosi-Nord.

Schiorii dornici de aventura pot ajunge sus pâna pe vulcanul Etna cu ajutorul ghizilor locali.
Daca vremea este favorabila, puteti sta la marginea craterului, simtind mirosul de sulf și va puteti bucura de un peisaj unic in care coloanele de fum care se ridica spre cer incadreaza marilor Ionice, Adriatice și Mediterana.

Cel mai apropiat aeroport de Muntele Etna se afla în Catania, la aproximativ o ora de mers cu masina de partia de sud a muntelui. Trenurile publice și autobuzele au un program pe tot parcursul anului și multe hoteluri organizeaza transferuri in timpul sezonului de varf.

Pana la Etna se poate face cu usurinta o excursie de o zi din Catania, Taormina sau Messina. In caz contrar, o multime de hoteluri sunt situate pe si în jurul muntelui … special pentru cei ce-si doresc sa petreaca sarbatorile siciliene inconjurati de zapada!
Dupa o zi de schi si o masa copioasa, nu uitati sa incercati vinul produs pe versantii Vulcanului!

 

Care este perioada cea mai buna pentru schi pe Etna?

Varful muntelui este acoperit de zapada de la sfarsitul lunii noiembrie pana in aprilie. Pentru conditii optime de schi, incercati sa mergeți in decembrie, ianuarie sau februarie. Si nu uitati ca, datorita locatiei sale mediteraneene, clima este mult mai calda decat muntii din nordul Italiei – spre finalul sezonului, ati putea chiar sa vedeti schiori în camasi cu maneca scurta!

Sponsored links

Etna Tips

Consultati www.etnasci.it pentru cele mai recente informatii despre conditiile meteorologice si activitatea vulcanica.

Pentru toate excursiile de iarna organizate, contactati Sicilian Capers, care ofera consultanta si rezervari in limba engleza.

Casa Scimone Villa in Taormina este disponibila prin intermediul Ville in Italia (www.villeinitalia.com). Exista trei pensiuni la trei mile distanta de Piano Provenzana, in Parcul National Etna.

Rifugio Ragabo (www.ragabo.it) ofera o valoare buna și transferuri de la aeroportul Catania catre statiuni. Linguaglossa este cel mai apropiat centru principal al pantei nordice.

Statiunea Shalai (www.shalai.it), gazduita in fosta primarie, ofera tratamente spa și un restaurant.

 

*Schi pe Etna Nord Linguaglossa, Sicily

*Schi de fond pe Etna Nord Linguaglossa, Sicily

*Schi pe Etna Sud Nicolosi, Sicily

*Schi de fond pe Etna Sud Nicolosi, Sicily

Sponsored links

*Sursa foto informatii partii: www.gotaormina.com

Sponsored links

Alte articole