Vacanta noastra la Paris: impresii de calatorie

by pvs
Sponsored links

Am profitat de oferta TAROM de 1 martie si am calatorit excelent cu 100 euro biletul.

Sa gasim cazarea perfecta ne-a dat ceva batai de cap: sa fie si in centru, si aproape de metrou, conditiile sa fie un pic mai mult decat decente, iar pretul mai mult decat rezonabil. Am ales intr-un final Hotel Alexandrine Opera. Desi camerele sunt foarte mici (am aflat ulterior ca oricum acesta este stilul parizian) ne-am simtit foarte bine: personalul a fost foarte amabil, totul era nou, curat si primitor si, mai ales, avea acel “je ne sais quoi” ce te facea sa simti ca apartii Parisului.

Vacanta noastra a durat 5 zile la sfarsitul lunii mai, o perioada perfecta pentru un city-break la Paris. Desi vremea a fost de partea noastra si am reusit sa bifam destul de multe din ce ne-am propus, ne-a fost greu sa ne despartim de Paris..

Parisul s-a dovedit a fi plin de surprize, majoritatea placute. Nu exceleaza cu siguranta la capitolul curatenie, in unele zone chiar iti vine sa pui mana pe o matura si sa dai la o parte gunoiul din fata micilor magazine de cartier. Am pus asta pe seama spiritului boem al francezilor dar si al numarului impresionant de turisti ce-i trec pragul in fiecare an. In 2017 a atras chiar un numar record de 2.9 milioane, situandu-se pe primul loc in topul celor mai vizitate orase din lume.

Eu am ales sa-l vad cu ochi mai putin critici si a fost usor sa ma las vrajita de farmecul sau incontestabil.

Transportul comun este foarte bine pus la punct, reteaua de metrou si trenurile RER sunt impresionante, necesita o zi de antrenament ca sa te obisnuiesti cu ele, dar si cu micii Ratatouille care misuna prin pasajele de legatura. Liniile de RER au deseori statii comune cu metroul, circula ba pe sub pamant, ba la suprafata, ba suspendate la nivelul unor cladiri de 4-5 etaje.

Ziua 1: Catedrala Notre Dame – Gradinile Luxembourg

Am aterizat in jurul orei 12:00 iar la ora 14:00 eram deja cazati.

Fiind prima zi, nu aveam in gand sa bifam neaparat niste obiective, mai mult sa ne plimbam si sa luam pulsul locului. Am cumparat asadar un set de 10 calatorii (15 euro) valabile pentru metrou si transportul la suprafata si ne-am oprit la catedrala Notre Dame. Recunosc ca imi doream s-o vad de cand am citit “Cocosatul” lui Hugo: destul de intunecoasa desigur, dar este o adevarata capodopera in stil gotic, printre cele mai renumite din lume. Mi-au atras in special atentia vitraliile si garguiele care pazesc acoperisul, aceleasi garguie pe care le-am regasit a doua zi, la Sacre Coeur, cu rolul de
burlan de scurgere a apei.

Accesul in catedrala se face gratuit. Pentru a vizita insa cele doua turnuri devenite celebre datorita lui Quasimodo trebuie sa platesti 7,50 euro iar pentru cripta arheologica 3,30 euro.

Fun fact: distantele in Franta se calculeaza pornind de la kilometrul 0 din fata catedralei Notre-Dame.

Am pornit apoi la pas de-a lungul Senei, ne-am oprit sa mancam o supa de ceapa absolut delicioasa si am ajuns la gradinile Luxembourg, cel mai popular loc de intalnire printre parizieni. Aceasta locatie a fost printre preferatele mele, alaturi de Turnul Eiffel desigur. Atmosfera este relaxata si rafinata deopotriva: cativa turisti isi racoreau picioarele in apa din fantana arteziana, altii citeau o carte sau admirau pur si simplu peisajul pe scaunele aranjate de jur imprejur. Noi ne-am asezat pe iarba in zona de picnic si ne-am amuzat hranind cativa porumbei dolofani si curiosi. Pot sa spun sincer ca este cea mai frumoasa gradina pe care am vazut-o pana acum!

Sponsored links

Ziua 2: Montmartre – Sacre Coeur – Versailles – Tour Eiffel

Montmartre si Sacre Coeur

Micul dejun l-am luat in fiecare zi in Montmarte. Fiind situat pe cea mai inalta colina din Paris, la 15 min de mers de la hotel, putem spune ca am bifat si gimnastica de dimineata cu ocazia asta. Cartierul artistilor este renumit pentru basilica Sacre-Coeur si vederea panoramica asupra Parisului, dar pe mine m-a cucerit farmecul sau autentic gastronomic si cultural. La tot pasul gasesti un artist ce te imbie sa-ti schiteze portreul in creion sau acuarela, preturile pornind de la 30 eur si variind in functie de tehnica si complexitate. Mancarea este foarte buna, inghetata si mai buna, iar atmosfera colorata ma imbia parca sa anulez planurile din ziua respectiva si sa ma pierd pe stradutele cochete si prin magazinele cu produse locale.

 

Tot ratacind prin Montmarte am dat si peste celebrul Moulin Rouge. Pe timp de zi, l-am gasit cam prafuit si trist, deloc decadent si stralucitor cum mi-l imaginam. Ce-i drept n-am intrat, dar am inteles din povestirile parizienilor ca nu mai e ce-a fost odata.

Versailles

Are rost sa mai zic ca de mica imi doream sa ajung la Versailles? Sau toata lumea vrea sa ajunga aici?

Pana la Versailles am facut 30 min cu RER-ul. Nu am intrat in palat. Coada era ametitoare si caldura la fel, asa ca va recomand sa nu faceti ca noi si sa luati biletele online daca vreti sa vizitati si interiorul.

Pentru acces la gradini si spectacolul de fantani nu se statea la coada deoarece lucrurile se miscau repede. Biletul a fost 10 euro de pers, iar pentru 35 euro in plus puteai sa inchiriezi o masinuta de golf cu 4 locuri sa te plimbi in voie la adapost de soare sau de ploaie. In rest, n-ar mai fi nimic de zis, las si eu pozele astea aici:

Sponsored links

Turnul Eiffel

Te copleseste pur si simplu. Te simti mic, foarte mic, privindu-l de jos in sus. Cel mai bine ar fi sa nu stati prea mult pe ganduri daca sa urcati pana in varf sau nu. Cu cat ma uitam mai mult la el cu atat devenea mai intimidant parca. Mai bine va asezati direct la coada ca sa economisiti timp). Noi nu am avut bilete achizionate anterior si a durat cam o jumatate de ora pana am intrat, dar a meritat fiecare minut. Ideal ar fi sa va faceti din timp planul si sa cumparati online bilete “skip the line” chiar de pe site-ul oficial (se epuizeza destul de repede si riscati sa nu gasiti cu cateva zile inainte). De asemenea, fiti atenti la ce coada va asezati, deoarece sunt case diferite pentru cele 2 optiuni: a urca pana la etajul 2 pe scari sau pana in varf cu liftul. Pretul unui bilet pana in varf a fost 25 euro.

 

Noi am urcat seara cand s-au aprins luminile in tot orasul. Ne-am asezat la 9:00 pm la coada si la 11:30 pm eram ultimii care coborau din turn. Nu stiu cum e privelistea ziua, dar ma gandesc ca n-are cum sa fie mai misto decat noaptea .. n-are cum!

Ziua 3: Plimbare pe Sena

O croaziere pe Sena cu vestitele Bateaux-Mouches este un must; noi ne-am imbarcat la apusul soarelui si am prins momentul in care se aprindeau luminile in tot orasul dar mai ales instalatia din Turnul Eiffel. In intervalul 10-12 pm, din ora in ora, pret de 5 minute jocul de lumini din turn iti ofera un adevarat spectacol vizual.

Dar daca vreti sa va insusiti cu adevarat in spiritul parizian, faceti un picnic pe malul Senei, savurand o sticla de vin de Provence (preferatul nostru este rose-ul) asezonata cu cateva feluri de branzeturi si va garantez ca va veti rasfata toate simturile. Branza este optionala, vinul nu.

De fapt, pentru francezi, orice colt de iarba poate fi un prilej de picnic improvizat alaturi de prieteni sau persoana iubita.

Ziua 4: Atelier des Lumieres – Parc du Champ de Mars

Cireasa de pe tort a fost cu siguranta vizita la Atelier des Lumieres. Am aflat intamplator ca un nou centru de arte digitale tocmai se inaugura intr-o fosta turnatorie din Arondismentul 11. Cladirea este o vestigie a secolului XIX, cand zona Chemin Vert era puternic industrializata. Am dat uitarii tot ce vazusem pana acum in materie de spectacol de lumina si sunet. Atelier des Lumieres ne-a depasit cu mult asteptarile: modul in care tehnologia te transpune intr-o lume artistica, transformand o hala neprietenoasa intr-o panza colorata este pur si simplu wow. Pretul unui bilet a fost 14.5 eur iar
accesul in interior este nelimitat pe durata unei zile. Expozitia din deschidere a fost dedicată principalelor figuri din scena artei vieneze si l-a avut in centru pe Gustav Klimt.

Sponsored links

In ultima seara planuisem sa ne reintoarcem la turnul Eiffel pentru un picnic la baza acestuia. In Parc du Champ de Mars te poti delecta cu o cina de 5* din punct de vedere al view-ului. Niciun restaurant din apropierea turnului nu-ti poate oferi aceesi priveliste. O ploaie torentiala ne-a anulat insa planurile exact in momentul in care ne asezam pe iarba si ne-a lasat cu dorinta de a reveni cat mai curand la Paris

Ziua 5: Galeriile Lafayette – Galeriile Vivienne

In ultima zi am reusit in sfarsit sa dedicam putin timp si pentru shopping. Galeriile Lafayette sunt un obiectiv turistic in sine, fiecare vitrina este un act artistic interpretat in maniera proprie. Desigur, aici am facut doar window-shopping . Am descoperit insa o comoara mult mai accesibila in apropiere, ascunsa in Galeriile Vivienne. La Marelle este un mic butic cochet cu brand-uri de lux in varianta second-hand la preturi accesibile. Un adevarat loc de intalnire pentru fashioniste ce merita o vizita daca ti-ai propus sa te intorci cu un suvenir reprezentativ pentru capitala modei.

Aaa.. sa nu uit: daca va doriti o experienta 100% pariziana, nu va puteti intoarce acasa fara sa fi mancat macar o data ESCARGOT ! Melci trasi in unt cu ierburi aromatice. Poate aveti retineri… eu nu prea am avut si au fost absolut deliciosi!

Sponsored links

Alte articole