Descopera farmecul Ciprului: impresii de calatorie

by pvs
Sponsored links

Paphos a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii in 2017 si este cu siguranta o destinatie in care ne vom intoarce.

Vacanta noastra a durat 4 zile la sfarsitul lunii martie cand teoretic se incheie sezonul de iarna in Paphos. Practic, este vara cam tot timpul anului cu temperaturi medii de peste 20 grade, soare si apa perfecta pentru balaceala. Totusi, noi am fost printre putinii ghinionisti care au avut parte de ploaie, deoarece localnici se plangeau ca ploua foarte rar si au fost de-a dreptul fericiti cu cei cativa stropi.

Cand am aterizat, pe aeroportul din Paphos erau 15 grade dar puteai sa juri ca sunt 30. Ne-am bucurat de soare la o cafea si ne-am hotarat sa inchiriem o masina de la Europcar. Transportul public in Paphos nu este prea bine pus la punct si daca vreti sa va bucurati de toate minunatiile insulei va sfatuim sa inchiriati o masina. Preferabil este sa rezervati masina online, cu cateva zile inainte, deoarece tarifele prin brokeri sunt mult mai mici decat cele la fata locului si aveti si garantia ca veti primi chiar modelul pe care-l doriti. Altfel, s-ar putea sa aveti surpriza neplacuta ca majoritatea masinilor sa fie inchiriate deja si sa fiti nevoiti sa alegeti dintr-o gama mai restransa. Asigurarile va sfatuim totusi sa le achizitionati la fata locului. Este sfatul pe care ni l-a dat o romanca foarte draguta de la agentie care ne-a explicat toate aceste aspecte.

Ne-am cazat la Vrachia Beach Hotel & Suites si il recomandam din toata inima deoarece totul a fost perfect: pret, amplasare, personal. Aceasta a fost imaginea cu care ne-am trezit in fiecare dimineata timp de 4 zile.

Chiar in apropierea Resort-ului se afla plaja Coral Bay pe care am vizitat-o in prima zi. Am regretat ca n-am luat cu noi costumele de baie deoarece apa era calduta si, fiind inca extrasezon, ne-am fi putut bucura in voie de toata plaja cu nisip fin si aspect salbatic, fara sezlogurile si umbrelele din timpul sezonului estival.

A doua zi am petrecut-o in port, in Kato Paphos (Orasul Vechi). De-a lungul marii se intind o multime de cafenele, restaurante si magazine cu suveniruri. Mancarea a fost absolut delicioasa iar privelistea pe masura. Am mancat cea mai buna musaca si ne-am facut un prieten tare simpatic la restaurantul “Pelican”.

In port am vizitat si primul obiectiv touristic: Paphos Castle sau Fortul din Paphos. Fortul era utilizat in trecut de catre garnizoana otomana pentru apararea portului, dar avea si cateva incaperi ce serveau drept inchisoare. Desi constructia nu este foarte inalta, privelistea de sus merita cu siguranta cei 2.5 euro. Se vede intregul port si situl archeologic din apropiere.

 

Sponsored links

 

Urmatoarea oprire a fost la stanca Afroditei. Petra Tou Romiou este o formatiune stancoasa aflata pe plaja Afrodita din Kouklia, destinatia preferata a indragostitilor.

Legenda spune ca aici s-a nascut, din spuma marii, Afrodita – zeita greaca a frumusetii, iubirii si pasiunii, iar adevarul este ca nu ar fi putut alege un loc mai frumos.

In ultima zi ne-am trezit de dimineata si am pornit la drum. Plecasem de acasa cu gandul sa ajungem si in Ayia Napa, destinatie ce ne fusese recomandata ca fiind cea mai spectaculoasa din Cipru.

Drumul din Paphos pana la Nissi Beach a durat cam 2h pe autostrada (179 km) si a fost foarte placut. N-am rezistat tentatiei si am facut un mic popas langa o livada plina cu portocale coapte.

Intr-adevar am ajuns pe una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am vazut pana acum in Europa. Nissi Beach, decorata cu Blue Flag, are nisip alb-auriu foarte fin si cateva stanci ce ies artistic din apa; te trimite direct cu gandul la plajele exotice, nicidecum la una aflata la numai 2 ore distanta de casa. Golful Nissi Bay este renumit pentru mica insula ce este legata de mal printr-o banda de nisip.

 

Dupa ce am mancat cele mai bune fructe de mare la Nissi Taverna, chiar pe malul marii, am pornit spre urmatoarea destinatie: Cape Greco.

Sponsored links

Aceasta se afla la o distanta de 20 min cu masina de Nissi Beach, dar, odata ajunsi acolo, am avut impresia ca pasim pe un taram selenar undeva dincolo de capatul lumii.

Privelistea este intr-adevar unica si nu poate fi descrisa in cuvinte. Imaginile iti raman intiparite pe retina si in suflet.

Am profitat totusi si de singura urma a civilizatiei: masina de inghetata 🙂

La intoarcere ne-am oprit la Parcul de Sculpturi in aer liber din Ayia Napa si in portul Limanaki.

Sculpturile sunt realizate de artisti din toate colturile lumii, unele avand placute de informare, iar altele te lasa sa-ti dai frau liber imaginatiei. Peisajele sunt uimitoare pe fundalul marii. A fost cu sigurantaun bonus al micii noastre excursii.

Limanaki este un port pitoresc si linistit, avand cateva taverne si magazine de suveniruri. De aici pornesc excursii catre Famagusta Ghost City, Blue Lagoon si petreceri organizate pe vas.

Spre seara am mai facut o oprire pe malul marii, in portul din Kato Paphos, sa cumparam cateva suveniruri si sa savuram o portie de wafe delicioasa la Alea Lounge Bar. Recomandam!

Ne-am intors acasa cu impresia unei vacante exotice, cu regretul ca am stat prea putin dar si cu gandul ca ne vom intoarce curand.

Sponsored links

 

Sponsored links

Alte articole